Autori

Drazen Gorjanski dr.med.spec.obiteljske medicine

Dražen Gorjanski, dr. med., spec. obiteljske medicine istraživanje prehrane bavi se više desetaka godina. Vegetarijanac je posljednjih 40 godina. Više je puta provodio dugotrajni potpuni post te godinama upražnjavao post jednom tjedno.

Majstor je karatea od svoje osamnaeste godine. Bio je višestruki prvak države i reprezentativac za koje je vrijeme naporno vježbao dokazujući kako prehrana koja isključuje meso nije prepreka za bavljenje vrhunskim sportom.

Obuku u autogenom treningu kojeg provodi više od četiri desetljeća i tehnikama opuštanja proveo je kod profesora Vladimira Grudena. Tijekom bavljenja karateom obučavao je članove reprezentacije vježbama opuštanja, mentalnog predočavanja i drugim načinima za uspješno nošenje sa stresom koji vrhunski sport donosi.

Snažno se zalagao za unaprjeđenje javnog zdravstva i skrbi za pacijente javnim nastupima, pisanjem otvorenih pisama i sudjelovanjem na tribinama. Objavio je četiri knjige iz područja javnog zdravstva: Je li hrvatski zdravstveni sustav – sustav?, Obnova zdravstva, Korupcija u hrvatskom zdravstvu (zajedno s Lidijom Gajski, Natašom Škaričić, Srećkom Sladoljevim i Matkom Marušićem) te Reforma zdravstva, priručnik za neznalice, političare i ministre.

Za svoje je javno djelovanje dobio više priznanja među kojima se ističe Najdoktor za 2015., nagrada Udruge hrvatskih pacijenata.

Intenzivno je radio i na suzbijanju ambrozije u Osijeku gdje je zajedno sa članovima Udruge za borbu protiv alergijskih bolesti uspostavio prvu stanicu za kvantitativno mjerenje peludi u zraku u Hrvatskoj. Za svoj je rad na tom polju 2004. nagrađen Pečatom Grada Osijeka.

doc. prim. dr. sc. Mario Ćurković, dr. med., specijalist obiteljske medicine je 1996. godine završio Harvard Program In Refugee Trauma u organizaciji Harvard School of Public Health, Departement of Health Policy and Management. Položio je 1998. godine “Step 1 i Step 2” USMLE-a u Budimpešti. Tijekom 1998. i 1999. završio je prvu godinu stručnog poslijediplomskog studija iz ultrazvuka u medicini i biologiji – smjer gastroenterologija /hepatologija u OB „Sveti Duh“ u Zagrebu.

U razdoblju od 2000. do 2003. završio je znanstveni poslijediplomski studij u Osijeku smjer biomedicina i zdravstvo. Od 2006. godine je naslovni asistent na Katedri obiteljsku medicinu pri Medicinskom fakultetu u Osijeku te je sudjelovao aktivno u izvođenju vježbi iz obiteljske medicine za studente medicine. Doktorsku disertaciju obranio je 21. travnja 2010. na Medicinskom fakultetu u Osijeku. Naziv doktorata bio je Prisutnost i mogući zdravstveni utjecaj rijetkih elemenata u vodi za piće i biološkim tkivima ruralnog stanovništva Istočne Hrvatske.

Od 2013. je naslovni docent na Katedri za obiteljsku medicinu, Medicinskog fakulteta u Osijeku, gdje je predavač iz predmeta obiteljske medicine za studente medicine. Autor je i koautor više desetaka znanstvenih i stručnih radova objavljenih u stranoj i domaćoj literaturi i autor i koautor sveučilišnog udžbenika i drugih udžbenika.

Status višeg znanstvenog suradnika ostvario je 2016., a 2017 stekao je naziv primarijusa.

Od 2019. zajedno s kolegom Gorjanskim intenzivno radi na stvaranju novog, prirodnog i lako ostvarivog načina mršavljenja i posljedičnog ozdravljenja od pretilosti. Kao rezultat zajedničkog rada izniknuo je program POST.

sva prava pridržana POST Program osječkog smanjivanja težine

POST - Program osječkog smanjivanja težine