O knjizi iz predgovora

Predgovor

Mladen Golubić, MD, PhD
specijalist internist, subspecijalist medicine načina življenja, medicinski direktor Središta za cjelovito zdravlje, profesor obiteljske i socijalne medicine na Sveučilištu u Cincinnatiju (SAD)

Knjiga koju držite u rukama priručnik je temeljen na čvrstim dokazima medicinske struke, ali jednako tako i zdravorazumski vodič za ljude željne živjeti dobro u tjelesnom, mentalnom i duhovnim smislu. Iako je temeljna namjena knjige pomoći nam smršavjeti i održati zdravu težinu, dr. Ćurković i dr. Gorjanski lijepo nam pokazuju kako se izuzetno sofisticirana visokotehnološka znanstvena otkrića mogu uspješno i na jednostavan način primijeniti u svakodnevnom životu suzbijajući pretilost, jednu od najraširenijih nezaraznih bolesti 21. stoljeća. Koristeći odmor kao lijek, hranu kao lijek, pokret kao lijek, opuštanje kao lijek i spavanje kao lijek, sve odreda pristupe koji su ključni u mnogim iscjeljujućim sustavima, Mario i Dražen ukazuju kako je vođenje brige o sebi najbolji način za ozdravljenje. I nije tu riječ samo o ozdravljenju od pretilosti, nego i od drugih, s debljinom povezanih bolesti koje ugrožavaju živote žena i muškaraca širom Planeta, osobito srčanih bolesti, moždanog udara, raka, dijabetesa i demencije.

Vi, dragi moj kolega, Vi koji ste iskusni kliničar, specijalizant ili student medicine koji teži postati izniman liječnik, poslušajte me: Ovo je VAŠA knjiga. Ova je knjiga Vaš Guyton i Harrison i UpToDate – sve u jednom, knjiga koja će Vam pomoći riješiti KORIJENSKE UZROKE najučestalije nezarazne bolesti ranog 21. stoljeća, a ne Vas samo obučiti kako utvrditi simptome pretilosti i njenih brojnih pogubnih posljedica. Ovo je, drage moje kolege, također i knjiga o medicinski dokazanim načinima brige o sebi, načinima kojima ćete s lakoćom održavati vlastito zdravlje postajući tako zoran i obaviješten uzor svojim pacijentima ne bi li i oni na najbolji mogući način brinuli o svom zdravlju. Mario i Dražen pokazuju nam kako sve navedeno možemo ostvariti. Važno je istaknuti kako izneseno znanje nije nikakva svemirska medicina ili znanstvena fantastika. Naoružani znanstveno utemeljenim spoznajama, slijedeći obazrive i postupne korake POST programa koji su stvorila ova dva suosjećajna liječnika, SVATKO može naučiti kako živjeti bolje i kako potaknuti i razvijati naše uređene sposobnosti samoiscjeljivanja koje SVI posjedujemo.

A Vama, dragi čitatelju, skrećem pozornost na iznimnu važnost iznesenih spoznaja u knjizi. Iako su spoznaje iznesene jednostavnim jezikom i lako čitljive to ne umanjuje njihovu dubinu i dobrobit koju donose. Usuprot! I u ovom se krasnom djelu ponovno potvrđuje činjenica kako su najveće istine uvijek jednostavne – i za iskazati, i za razumjeti. Proučavanjem knjige obogatit ćete se novim saznanjima o uzrocima i liječenju pretilosti i drugih kroničnih bolesti povezanih s nezdravim načinom življenja. Ta su saznanja toliko provjerena i već toliko puta iskušana da se usuđujem reći kako ih vjerojatno nećemo mijenjati još dugo vremena. Jer preporuke da jedete u vremenskom okviru i dajete svom organizmu vremena za oporavak, da Vam jelovnik bude sastavljen od prave, pretežno biljne hrane, a ne od višestruko prerađenih proizvoda, da se dovoljno i s užitkom krećete, da dobro spavate, budete opušteni i zadovoljni te da volite sebe i druge ljude, kako savjetuje i Američko učilište medicine načina življenja (American College of Lifestyle Medicine), a koje su jasno predstavljene u ovoj knjizi, nikada neće ostarjeti. Dakle, ovo je knjiga koja će služiti Vama, ali isto tako i Vašoj djeci i Vašim unucima.

Ova je knjiga istovremeno i manifest novog načina liječenja pretilosti, ali i odličan, podroban vodič o tome kako prenijeti znanja o zdravom življenju u svakodnevnu praksu. Duboko sam zahvalan svojim kolegama Mariju i Draženu na iskazanom povjerenju da na prvim stranicama ove izvrsne knjige iskažem svoje oduševljenje njihovim radom. S nestrpljenjem čekam prijevod knjige na engleski kako bi moji studenti i pacijenti u Sjedinjenim Američkim Državama mogli učiti o vrhunskim otkrićima u liječenju pretilosti i ponovnoj uspostavi dobrog zdravlja kao što će, izlaskom knjige, mnogi od Vas u Hrvatskoj već imati priliku.

Mojim dragim kolegama u Hrvatskoj želim da im znanja iz ove čudesne knjige pomognu u liječenju njihovih pacijenata, a svim čitateljima s pretilošću želim potpuno i trajno izliječenje te življenje sretnog i ispunjenog života.

Budite zdravi!

Mladen Golubić

sadržaj knjige

sva prava pridržana POST Program osječkog smanjivanja težine

POST - Program osječkog smanjivanja težine